Dimecres 06 d'Abril de 2011
MUSEU HISTÒRIA DE L'ARTESANIA DEL FERRO
Barcelona

El Senyor Víctor Cunillera i Ferrando, tercera generació de l'ofici de forjador artístic, en l'actualitat ja retirat, sent una gran passió pel seu treball i segueix oferint les seves idees i dissenys en forja artística per diferents llocs de Catalunya.
Ens comenta que el taller va ser fundat pel seu avi patern en l'any 1910. Aprendre al costat del seu pare l'art i la tècnica de la forja seguint en l'ofici fins que l'any 1985 es va convertir en escola i en Museu conjuntament amb el Gremi de Serrallers l'any 2001.
Ens explica com els seus avantpassats van ser uns dels artesans que es van integrar en el corrent modernista del segle XX amb el treball de forja artística. Va ser un estil caracteritzat pel predomini de la corba sobre la recta, la riquesa i el detallisme de la decoració, esteticisme refinat i el dinamisme de les formes, la utilitat anava unida amb la bellesa a l'estructura útil, el gust per la asimetria, l'ús de motius vegetals, es superposaven les figures de dracs, àguiles, galls, elements florals, espirals, van representar un magnífic complement per a l'arquitectura En la seva obra van deixar l'empremta de l'home senzill, creatiu de gran experiència i gust artístic.
Durant la visita hem vist diverses obres, unes pròpies i altres de donacions diverses, ens ha comentat la seva creació artística, la distinció entre forja i soldadura. Ha detallat la utilitat de les eines principals: el martell, l'enclusa la farga, malls de diferents mides, tenalles diverses i altres eines.
Des d'aquí felicitem al senyor Cunillera, per la seva eloqüència, senzillesa i amor a aquest ofici mil·lenari que hem tingut el plaer de conèixer i animem perquè segueixi amb la mateixa passió divulgant el treball d'aquests grans artesans que amb la seva creativitat van deixar petjada en la nostra història cultural.

Preu: Gratuït
Visitants:25 persones© fotos: Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario