Dimecres 23 de Març de 2011
MUSEU DE L'ESTAMPACIÓ
Premià de Mar

Hem conegut la història de les diferents etapes de l'estampació a Catalunya, activitat iniciada amb empenta al segle XVIII amb la roba indianes que va donar l'impuls a la revolució industrial de Catalunya. L'extensió de l'activitat per molts punts del nostre país, va crear un potencial tècnic i econòmic sobre el qual es va poder emprendre l'aventura de les fàbriques tèxtils del segle XIX.
Les primeres notícies d'aquesta tècnica daten d'Egipte, molts anys abans de Crist, més tard es troben vestigis a la Xina ia l'Índia (aquests últims més retardats, ja que la seva època florent correspon al començament de l'era cristiana). A Europa, a l'Edat Mitjana, els monjos van practicar la tècnica de l'estampació. L’any 1770 es va estendre a Alemanya, França, Anglaterra, Espanya i altres països de l'actual Europa. Al segle XVIII Belly va inventar la màquina de cilindres i, l’any 1834, el mecànic francès Louis Perrot a Rouen, la màquina d'estampació mecànica per blocs (d'aquí el nom de ""Perrotina""). La màquina va arribar a Catalunya sis anys després de la seva invenció, en un període de progrés tecnològic excepcionalment ràpid que va ajudar tant a l'adopció com a la difusió que va portar a un notable procés de convergència amb les regions tèxtils més forts del continent.
Durant la visita en els diferents espais de l'exposició s'ha fet referència amb detallades explicacions als següents temes: el comerç de cotó amb l'Orient, l'estampació manual d'indianes, el blanqueig del teixit, el secret del color, els gravats d'estampació, l'estampació a la lionesa, la maquinària i el treball tècnic artístic de dibuixants i gravadors.
En acabar la visita ens han ofert una demostració sobre la tècnica d'estampació a la Lionesa sistema que va ser introduït a Catalunya en el transcurs de l’any 1931. El procés manual consta de: com a matriu, un marc o bastidor amb una fina malla tensada, oberta en certes zones que és la imatge a imprimir, i tancades en altres; tinta de certa densitat arrossegada i pressionada per una espàtula de goma anomenada racleta travessant la malla i dipositant sobre el suport col·locat sota la matriu, s'imprimeix i es retira per al seu assecat.
Al taller didàctic, part del grup ha assajat tècniques d'estampació sobre un suport (mocador tipus pirata), que un cop imprès i assecat han portat com a record d'aquesta interessant visita.

Preu: 1,00 €
Visitants:26 persones



© fotos: M.Vallvé-J.Almagro-Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario