Dimecres 20 d'Abril de 2011
BIBLIOTECA PAVELLÓ DE LA REPÚBLICA
Barcelona

La reunió dels fons documentals del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) i de la Biblioteca Josep M. Figueres traslladats a la Biblioteca Pavelló de la República, que avui hem visitat, ha donat lloc a la formació d'una de les biblioteques més importants del món sobre Segona República, Guerra Civil, Exili, Franquisme i Transició a Espanya i, especialment, a Catalunya .
Paral·lelament a aquestes temàtiques, que conformen el cos principal del fons de la biblioteca, també té un important contingut sobre sovietisme i sobre història política internacional del segle XX, especialment en relació a la Segona Guerra Mundial, a més disposa d'un fons sobre història econòmica d'Amèrica del segle XX, procedent de la Casa d'Amèrica de Barcelona, compost per monografies, publicacions periòdiques i material d'arxiu.
Ens comenten com la documentació generada a l'exili, a part de la cedida per Jordi Arquer i Saltor (1907-1981) polític i escriptor català, militant del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) exiliat a França el 1939 on va formar part activa del Moviment Socialista de Catalunya, ha anat creixent amb donacions d'antics militants de partits, sindicats, institucions, organitzacions i associacions polítiques i culturals de l'exili català i espanyol, bàsicament a França, però també a la resta d'Europa i Amèrica. Predomina el material relacionat amb el moviment llibertari a l'exili i la correspondència mantinguda entre Jordi Arquer i nombroses personalitats tant de l'exili com de l'interior.
La sèrie de fons personals consta d'un total de vuitanta-set, vinculats cada un d'ells a la persona per la seva militància, el seu càrrec polític, la seva professió, etc. La història política, sindical o cultural de Catalunya i d'Espanya durant el segle XX.
La manca d'espai, segons ens comenten, impedeix el exposar per a la seva visualització, els documents més importants i representatius de la Guerra Civil Espanyola i en especial de Catalunya. Alguns han estat comentats àmpliament per la nostra acompanyant senyoreta Lidia, des d'aquí reiterem les gràcies.

+ informació

Preu: Gratuït
Visitants:26 persones© fotos: Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario