Dimecres 04 de Maig de 2011
VAPOR BUXEDA VELL
Sabadell

El Vapor Buxeda Vell es va construir entre els anys 1852 i 1854, per iniciativa dels germans Miguel i Domingo Buxeda, vinguts de Camprodon (Ripollès). Les naus, avui desaparegudes, ocupaven tota l'illa dels carrers d'Alemanya. del Sol, de Sant Pau i de Cervantes.
El circuit de la visita permet descobrir tots els racons del que havia estat el sector energètic d'una gran fàbrica tèxtil que funcionava amb vapor, propietat primer de la família Buxeda i, a partir de l’any 1905, de la societat La Mercantil Sabadellense, propietària fins l'any 1989.
En plena fase de creixement havia arribat a tenir més de 350 treballadors, 39 telers manuals, 40 telers mecànics, cobrint tot el procés productiu llaner des de l'entrada de llana a la fàbrica fins que sortien els teixits acabats: rentat, tintat, tissatge, filatura , aprestos i acabats.
Ens han comentat sobre el carbó i la seva procedència, l'arribada del ferrocarril que va afavorir els costos de producció, les màquines de vapor i els seus límits, el gas manufacturat i la producció de electricidad.
Aquest vapor tèxtil va ser un dels establiments més grans i importants de la ciutat de finals del segle XIX. Els Buxeda van tenir premis a les exposicions nacionals de Barcelona (1871) i intemacionals de Londres (1862). Va ser el primer establiment industrial de la ciutat que el 1879 va tenir enllumenat elèctric autoproduït per la seva màquina de vapor.
El nucli de l'exposició i principal singularitat del Buxeda Vell ha estat la conservació d'un element del patrimoni industrial i tecnològic excepcional i únic al país: la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV de potència, construïda expressament en Magdeburg (Alemanya), lloc on estava instal·lada la fàbrica de R. Wolf, i que ha arribat als nostres dies en perfecte estat de conservació, en bona part a causa de l'última persona que la va fer funcionar el sr. Josep Llorens i que fins fa pocs anys encara va tenir cura del seu manteniment.
Hem acabat la visita sense poder gaudir, per avaria tècnica, de l'audiovisual i coneixe el context històric que vivia Catalunya a l'època i les inquietuds empresarials de la família Buxeda, fundadors de l’empresa.

Preu: 1,50 €
Visitants:29 persones© fotos: Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario