Dimecres 01 de Juny de 2011
REIAL MONESTIR DE SANT CUGAT DEL VALLÈS
Plaça Octaviá

L’inici de la visita ha començat a la plaça exterior davant del Monestir, on la senyoreta monitora ens ha informat dels coneixements supòsits i referencials que es tenen de l’antiga abadia benedictina, que va ser en l’edat Mitjana el principal centre monàstic de Catalunya.
A partir del segle IV, comença a tenir una intensa activitat religiosa centrada en el martyrium dedicat a sant Cugat que segons la tradició havia mort en aquest lloc l'any 303, víctima de les persecucions contra els cristians, edicte de l'emperador romà Dioclecià, ordenant el tancament de les esglésies i la confiscació dels llibres sants.
Al voltant de la seva tomba es van succeir diverses construccions i potser una primera comunitat, fins que l’any 717 va ser destruïda per la invasió sarraïna. La veritat és que fins l’any 878 no es té constància documental del primer abat que va ser Ostofred (878-895) quan l’abadia va ser posada sota les directrius de l’església de Barcelona i del seu bisbe Frodoí per un precepte del rei Lluís II de França (anomenat el tartamut). Les cròniques antigues citen sis abats anteriors (Deodat, Abrabald, Sunifred, Donadéu, Otger i Odiló), però no hi ha dades que testifiquin l’existència.
La primera impressió que s’obté en entrar a la Basílica és pau, sobrietat, senzillesa, il·luminació discreta i mínima decoració. El seu interior de tres naus semblants en altura en copes amb tres absis, el central més gran i discretament decorat té planta poligonal, els laterals són més senzills i en semicercle. Va ser construïda entre els segles XII i XIV, iniciada sota l’estil romànic, i acabada en estil gòtic. Cal destacar entre altres: el retaule gòtic de Tots Sants, realitzat l'any 1375 per l’artista Pere Serra; el de sant Benet segle XVII; retaule renaixentista del segle XVI de la Verge del Rosari; l’esplèndida rosassa de la façana de 8,2 metres de diàmetre de l’any 1340 amb traceria gòtica i rosetes al seu interior, l’acompanyen dues de menors dimensions, que il·luminen les naus laterals.
Potser els més atractiu del conjunt monàstic sigui la seva impressionant claustre romànic de reconegut prestigi que fou realitzat durant els segles XI-XII sota la direcció del mestre Arnau Catell i el seu deixeble Lluís Samaranch, amb una longitud de més de 30 metres. Destaquen els 144 capitells de amplíssima temàtica distribuïts entre els 18 parells de columnes que tenen cadascuna de les 4 galeries, finament elaborats amb detalls profans, religiosos i decoratius. A l’extrem nord-oest del claustre hi ha un capitell amb una signatura que diu en llatí: «Aquesta és la imatge de l’escultor Arnau Cadell, que va construir aquest claustre per a la posteritat». Un dels pocs casos en què un escultor del romànic ha deixat la seva signatura.
Al segle XVI se li va afegir un segon pis d’estil renaixentista, ia més es va dur a terme la construcció del l’atri d’entrada.
És una visita per passar temps gaudint de tot el contingut i anar descobrint els més mínims detalls.

Preu: 3,50 €
Visitants:30 persones



© fotos: Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario