Dimecres 23 de Febrer de 2011
BIBLIOTECA PÚBLICA ARÚS
Passeig de Sant Joan, 26 pral.

En l'inici de la visita ens han explicat a grans trets, com va ser la curta i activa vida de Rossend Arús i Arderiu (Barcelona 1845-1891).
Era Maçó, als 21 anys d'edat va ingressar en la Lògia La Fraternitat número 1 de Barcelona, va ser un home modern, progressista i liberal del seu temps, periodista i dramaturg, col.laborador de nombrosos diaris i revistes, va escriure obres de teatre de tots els gèneres, en català i castellà, entre elles: La Lucia dels cabells d'Or; El nou Tenorio; El doctor Llorenç ... etc. Va formar part d'altres Lògies. Va crear la Lògia Avant d'aire catalanista i de la qual es converteix en Mestre Venerable. El seu ideal era aconseguir que com més formació té un poble més lluny està del absolutisme , inculcar que la paraula sagrada per a tot home honrat és, endavant i eliminar les boires de la ignorància, dignificar l'home i practicar la germanor sense distinció de credos races o nacionalitats.
L'any 1886 en l'assemblea constituent de la Gran Lògia Simbòlica Regional Catalana, va ser escollit com a Gran Mestre de la maçoneria catalana.
Una de les tasques dels seus últims anys va ser dirigir l'edició del Diccionari Enciclopèdic de la Maçoneria, una de les obres més completes en llengua espanyola, que es va publicar a Barcelona el 1891, any de la seva mort.
La Biblioteca es va fundar per llegat testamentari i desig explícit de Rossend Arús. Es va inaugurar el 24 de març de 1895, duent a terme tota la responsabilitat i gestió, el nomenat Marmessor i amic personal Valentin Almirall i Llozer.
És un dels importants centres d'investigació i recerca especialitzats en moviments socials contemporanis i història maçònica de Catalunya. Actualment a través de donacions particulars i de Grans Lògies de tot el món, reuneix un dels més importants fons bibliogràfics referents, amb més de 69.000 volums a disposició de consulta.

Preu: Gratuït
Visitants:25 persones© fotos: Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario