Dimecres 26 de Gener de 2011
BASÍLICA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DEL MAR
Plaça de Santa Maria, 1

Avui hem visitat la Basílica Santa Maria del Mar impactant joia gòtica del segle XIV d’una gran i extraordinària bellesa ubicada al barri de la Ribera de Barcelona.
Fem un reduït comentari de tot el vist i la informació rebuda.
La seva construcció, quan Catalunya era una de les grans potències marítimes i comercials, va començar el dia de Santa Maria de l'any 1329, tal com figura en la làpida situada a l’entrada, que diu: ""En nom de la Santa Trinitat, a honor de Madona Santa Maria fo comensada l’obra d’aquest esgleya lo dia de Santa Maria de Mars en l’any de MCCCXXIX, regnant n'Amfós per la gràcia de Déu rei d'Aragó, qui conquès lo regne de Cerdenya "", sent el mestre d’obres l’arquitecte Berenguer de Montagut.
En el terreny en què alça, existia des del segle X una església coneguda com Santa Maria de les Arenes. La llegenda indica que en aquest mateix lloc descansaven les restes de Santa Eulàlia, que van ser traslladats més tard a la catedral.
Va finalitzar la seva construcció en l’any 1383 amb la col·locació de la darrera pedra clau de volta, tot un rècord en l’edificació d’un temple d’aquesta mida. Actualment malgrat els segles que han transcorregut es troba en un envejable perfecte estat de conservació.
Vista des de l’exterior es perfila una silueta robusta austera i poc decorada. No obstant això el seu estilitzat i bell interior provoca sorpresa, emoció i admiració. Descobreixes una gran obra d’art harmònic proporcionat amb una unitat estilista que li confereix una gran força. Les seves tres naus, sostingudes i separades per fileres de altíssimes i esveltes columnes, rematen en una espectacular volta de creueria. Des de qualsevol punt de la gran nau es pot veure l’altar, el que permet seguir perfectament els actes religiosos o activitats culturals del moment. La disposició arquitectònica de vidrieres i rosasses donen a la nau una lluminositat diàfana, aspecte clar i d’una impressionant majestuositat.
Sota el presbiteri hi ha una petita cripta, en ella es conserva l’arqueta amb les restes de sant Cugat, provinent de la desapareguda església de Sant Cugat del Rec, on havien arribat des del Monestir de Sant Cugat del Vallès després de la desamortització.
L’any1923 va rebre el títol de Basílica menor, atorgat pel papa Pius XI.
És un lloc que té un aire suggestiu on es respira pau i tranquil·litat que aïlla totalment del aclaparador enrenou que ens envolta.
La visita ha estat guiada i comentada pel l’erudit germà Vicenç. Des d’aquí reiterem les gràcies per la seva amabilitat i detallada informació.

Preu: Donatiu
Visitants:49 persones© fotos: Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario