Dimecres 12 de Gener de 2011
RUTES D'ARÀBIA TRESORS ARQUEOLÒGICS DEL REGNE
CaixaForum

Les rutes, itineraris comercials i de pelegrinatge constitueixen el fil conductor d'aquesta exposició. En el seu recorregut a través de les obres exposades desvetlla un tresor arqueològic que ens era desconegut i que descobreixen un panorama de les diferents cultures que es van succeir a la península Aràbiga des de la prehistòria fins a inicis del període modern, subratlla el seu paper privilegiat com a terra d'intercanvis , i revela una civilització dinàmica i original
Seguint les rutes del mapa que comuniquen les costes de l'oceà Índic o els països de la Banya d'Àfrica (també coneguda com l'Àfrica Nord-oriental) amb Egipte, Mesopotàmia i el món mediterrani, hem passejat pels poblats prehistòrics, l'art nòmada, les comunitats de pescadors de l'illa de Tarut, la influència mesopotàmica, els grans oasis de la península que van albergar a poderosos estats que es van convertir en llocs sants de l'Islam, les ciutats fortificades del desert, i els regnes de Dedan i Lihyán, amb els seus santuaris i escultures colossals. També
l'antiga Hegra, on Aràbia va entrar en contacte amb Roma, les metròpolis comercials del cor del subcontinent, els palaus de Medina i les esteles funeràries de la Meca.
El destacat de l'exposició entre d'altres són tres estàtues colossals, de gairebé 2,5 metres d'altura, desenterrades al santuari del-Juraiba, i que es creu podrien representar sobirans lihyaníes (segles IV-III aC).
De les antigues metròpolis comercials del cor d'Aràbia (Qariat al-Fau i Nayra) es mostren peces com una figura d'alabastre representant a un home amb una daga (segles III aC-III dC), una placa inscrita decorada amb cabres, diversos altars i peveters, quatre estatuetes de dromedari o un cap d'home en bronze (segle I aC-II dC) de clara influència helenística.
Una màscara funerària, dos braçalets, un guant, collarets, pendents i aplics d'un sudari o vestit, tots d'or i del segle I, il.lustren l'època esplendorosa de la província oriental, amb enclavaments com Zalla i Ayn Yawan.
A la part final de l'exposició, es poden contemplar les esteles funeràries de la Meca, moltes d'elles provinents del cementiri de Al-Maala, que custodiava les tombes de personatges il.lustres, una porta monumental de plata de la Kaaba, un cadenat i un forrellat en nom del sultà otomà Ahmad I (segle XVII).

Preu: Gratuït
Visitants:25 persones



© fotos: Google i Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario